Udvidelse af restriktioner til hele landet

Regeringen udvider restriktionerne, der i sidste uge blev indført i 69 kommuner, så de fra i dag vil gælde hele landet. Det sker på baggrund af en indstilling fra Indsatsgruppen, som sundhedsmyndighederne sidder med i.

Regeringen har besluttet at udvide restriktionerne, der i sidste uge blev indført i 69 kommuner. De vil fra i dag den 16. december kl. 16.00 til og med den 3. januar 2021 gælde hele landet. Regeringen oplyser, at det sker på baggrund af en indstilling fra Indsatsgruppen, som sundhedsmyndighederne sidder med i.

Det betyder, at idræts-, forenings- og fritidsaktiviteter der foregår indendørs, skal holdes lukket offentligheden. Indendørs fitness er derfor nu lukket i hele landet.

Tilsvarende gælder for følgende områder.

  • Folkeskoleelever fra femte klasse og op sendes hjem og overgår til fjernundervisning. Det samme gælder for elever og kursister på ungdoms- og voksenuddannelser.
  • Videregående uddannelser skal omlægge undervisningen til digital undervisning uden fremmøde.
  • Offentlige arbejdspladser opfordres til at hjemsende alle medarbejdere, der ikke varetager kritiske funktioner. Hjemsendte bør så vidt muligt arbejde hjemmefra
  • Private arbejdspladser opfordres kraftigt til også at sikre, at de medarbejdere, der har mulighed for at varetage arbejdet hjemmefra, sendes hjem.
  • Restauranter og andre serveringssteder lukkes for servering, men har mulighed for fortsat at tilbyde take-away.
  • Kulturinstitutioner skal holde indendørsarealer lukket for offentligheden.

Myndighederne er alvorligt bekymrede for den udvikling, der lige nu udspiller sig i hele landet. Derfor udvider man restriktionerne til samtlige kommuner for at bremse smitten og få knækket kurven. 

Udvidelsen til Region Syddanmark og Region Nordjylland kommer bl.a. på baggrund af en bekymrende stigning i incidensen i de to regioner. Den seneste uge er 170 pr. 100.000 indbyggere testet positiv for coronavirus i Region Nordjylland. For en uge siden var tallet 77 smittede pr. 100.000 indbyggere. Det er mere end en fordobling på kun én uge. Også i Region Syddanmark er smitten stigende. Her blev 176 testet positiv pr. 100.000 indbyggere i den seneste uge. For en uge siden var tallet 126.

I DFHO følger vi udviklingen tæt. Sammen med de øvrige store idrætsorganisationer - som repræsenterer foreningsidrætten - er vi kontinuerligt i dialog med relevante ministerier og myndigheder. Vi arbejder i fællesskab for at kunne holde idrætten åben for befolkningen så meget som muligt i forhold til det sundhedsmæssigt forsvarlige.

Når vi kommer over på den anden side af julen og denne 3 ugers nedlukning - og der forhåbentligt bliver styr på den voldsomme generelle smittestigning i samfundet, som vi ser i øjeblikket – er vores øjne rettet mod de fakta og relevant forskning, der skal vise, hvor smitten rent faktisk opstår.

Forsamlingsforbuddet på 10 er personer er sat til udgangen af februar 2021, og det vil påvirke befolkningens idrætsdeltagelse negativt.

Det er centralt for folkesundheden, at idræt anses som en del af løsningen på den aktuelle sundhedskrise og ikke som en del af problemet. Det er derfor helt væsentligt, at restriktioner anvendes specifikt og ikke unødigt lægges ud over sektorer i samfundet, hvis dette ikke er nødvendigt.