Positivt med en fremrykket genåbning

I går aftes blev der indgået en ny politisk aftale, der fremrykker genåbningen af en række aktiviteter. Desværre blev indendørsidrætten ikke vægtet tungt nok, og kravet om coronapas gælder stadig.

Et bredt politisk flertal blev sent torsdag aften enige om en aftale, der bl.a. indebærer, at åbninger planlagt til den 6. maj bliver fremrykket til den 21. april.

På idrætsområdet blev partierne på baggrund af oplæg fra myndighederne enige om, at åbningen for indendørs idræt i organiseret regi for børn og unge under 18 år skal omfatte alle idrætsgrene med et forsamlingsloft på 25 personer. Forsamlingsloftet på 25 for idræt for børn og unge omfatter også idrætsaktiviteter, hvor personer over 18 år deltager, hvis disses tilstedeværelse er nødvendig for en forsvarlige afholdelse af aktiviteterne.

Derudover bliver genåbning af indendørs idræt i organiseret regi for personer over 70 år med et forsamlingsloft på 10 personer og krav om coronapas fremrykket til den 21. april.

På den positive side kan det også nævnes, at der er blevet enighed om en udfasning af forsamlingsforbuddet således, at det den 6. maj vil være tilladt at samle 25 personer og den 21. maj vil være tilladt af forsamles 50 personer indendørs. Forsamlingsforbuddet har stor betydning for afvikling af holdtræning.

Coronapas koster de erhvervsdrivende dyrt og rammer danskernes motionsvaner

Desværre blev kravet om coronapas fastholdt for blandt andet indendørs idræt. Man kan med rette spørge, om der er ude af proportioner at fastholde dette krav langt ind i maj måned, hvor alle danskere over 50 år formentlig er blevet tilbudt vaccineret.

Fastholdelsen af coronapasset er problematisk i fitnessbranchen. Det har store økonomiske og administrative konsekvenser bl.a. for fitnesscentrene. Men et coronapas er desuden en yderligere begrænsning af danskernes mulighed for at røre sig. DFHO har spurgt ca. 20.000 fitnessbrugere, hvad sandsynligheden vil være for, at de vil træne igen, hvis der indføres krav om et coronapas. Her svarer 37%, at de kun i nogen gang eller slet ikke vil vende tilbage. Faktisk vil over 12% slet ikke træne i fitnesscenteret, hvis de først skal have et coronapas.”

Hvis kravet om coronapas fastholdes, anbefaler DFHO, at ansvaret for kontrol af coronapas ikke pålægges idrætsaktørerne, men at det derimod påhviler den enkelte idrætsudøver på samme vis som overholdelsen af øvrige restriktioner såsom mundbind, afstand mv. Alternativt skal virksomhederne kompenseres økonomisk gennem en udvidelse af de midlertidige hjælpepakker for omkostninger, der er forbundet med at efterleve et nyt krav om et coronapas.