Nye restriktioner rammer fitnessbranchen

Sænkning af forsamlingsforbuddet fra 50 til 10 personer vil reelt lukke store dele af indendørsidrætten ned igen. Smittespredningen i sektoren er meget lav, så er det nødvendigt, når de hidtidige retningslinjer har haft stor effekt?

På dagens pressemøde har statsminister Mette Frederiksen meddelt, at der kommer nye restriktioner i lyset af den stigende smitte i samfundet.

Én af de nye restriktioner, der kommer til at ramme hele indendørsidrætten – herunder fitnessbranchen - er, at forsamlingsforbuddet sænkes fra 50 til 10 personer. Dette gælder fra mandag den 26. oktober 2020 til og med den 22. november 2020.

Der er dog visse undtagelser – eksempelvis vil der være en maksimal grænse på 50 personer for idræts- og foreningsaktiviteter uden overnatning for børn og unge op til 21 år inklusiv evt. ansvarlige personer over 21 år, hvis dette vurderes nødvendigt for forsvarlig afholdelse af aktiviteten. Dette gælder fra mandag den 26. oktober til og med 2. januar 2021.

En anden restriktion, der kommer til at ramme hele indendørsidrætten – herunder fitnessbranchen – er, at der indføres et krav om brug af mundbind eller visir i lokaler, hvor offentligheden har adgang, herunder detailhandlen og lokaler, hvor der udøves kultur-, sports- og fritidsaktiviteter. Kravet om mundbind eller visir gælder ikke for optrædende, deltagere og udøvere under deres optræden og ej heller, når man sidder ned. Dette gælder fra den 29. oktober 2020 til og med den 2. januar 2021.

Fitnesscentre må derfor fortsat holde åbent. Man skal stadig overholde kravene til indretning af lokaler, som offentligheden har adgang til, herunder kravet om, at der maksimalt må tillades adgang for 1 kunde, besøgende eller deltager pr. 4 m2 gulvareal, hvortil der er offentlig adgang. På tilsvarende måde gælder afstandskravet på 2 meter stadig.  

Der gælder i dag ikke et generelt forbud mod, at der ikke må være mere end 50 personer i et fitnesscenter, og det er DFHOs klare vurdering, at der fra på mandag den 26. oktober heller ikke gælder et generelt forbud mod at være flere end 10 personer til stede i et fitnesscenter, så længe ovennævnte kvadratmeterkrav overholdes, men forbuddet mod at forsamles flere end 10 personer til et arrangement, en begivenhed og lignende gælder også her.

Afholdes der således fælles træningsaktiviteter – holdtræning – i fitnesscenteret vil dette efter DFHOs opfattelse som det helt klare udgangspunkt være omfattet af forbuddet om, at der ikke må deltage flere end 10 personer i en sådan aktivitet eller begivenhed.

Det skal understreges, at myndighederne har meddelt, at de helt præcise og nærmere retningslinjer vil blive opdateret, og der tages derfor forbehold for ændringer af DFHOs foreløbige forståelse af de nye retningslinjer.

Status på smittespredning i fitnesscentrene

Der har ikke været udbredt smitte med coronavirus, som har rod i fitnesscentrene. Det viser den seneste tids myndighedsundersøgelser og en international rapport om fitnessbranchens håndtering af covid-19.

Det tyder på, at centrene og brugerne overholder restriktionerne, der virker, og at brugerne og de ansatte bliver hjemme og bliver testet, hvis de er syge.

Relevante rapporter:

  1. Styrelsen for Patientsikkerhed (15. oktober 2020): Kun 3,3 % (svarende til 168 ud af de 5.073 adspurgte smittede) peger på fritidsaktiviteter som det sted, de formoder at være blevet smittet. Det viser en opgørelse lavet i perioden 14. maj - 30. september, og som er blevet udleveret til fitnessbranchen.
  2. Statens Serum Institut (20. oktober 2020) opgør løbende prævalensen af covid-19 fordelt på brancher. De seneste tal viser, at forekomsten blandt kultur- og fritidsansatte ligger under det samlede gennemsnit: 298 personer registreret smittet ud af de omkring 50.000 ansatte inden for kultur og fritid (svarende til 0,59 %).
  3. Engelsk undersøgelse viser lav forekomst i fitnesscentre i en branchespecifik undersøgelse af udbredelsen af corona-smitte blandt brugerne. Ud af de 22 millioner besøg siden genåbning i juli er kun 78 besøgende blevet testet positiv for covid-19.

DFHO mener

Dansk Fitness & Helse Organisations medlemmer har allerede vist et enormt stort samfundssind i denne Coronakrise, og nu ser det desværre ud til, at fitnessbranchen igen bliver hårdt ramt.

Regeringen og myndighederne fortjener stor ros for en meget mere præcis og målrettet håndtering af smittespredningen efter genåbningen af samfundet.

Men vi mener også, at der er brug for større klarhed om restriktionerne, og en større grad af gennemsigtighed hvad angår bevæggrundene for de nye tiltag. Mange af de hidtidige restriktioner er generelt nødvendige for at begrænse smittespredning, men nu hvor smitten går den gale vej, og der indføres nye og meget skærpede restriktioner, der kan få alvorlige konsekvenser, er det vigtigt med større transparens i logikken bag restriktionerne og ikke mindst hvilke parametre, der styres efter.

Af myndighedernes egne rapporter tyder det meget kraftigt på, at smittespredningen i indendørsidrætten – herunder fitnessbranchen – er meget beskeden i forhold til andre sektorer i samfundet. Det giver igen et stærkt fingerpeg om, at restriktionerne vedrørende kapacitet og afstand i meget høj grad sig selv virker.

Derfor forekommer det unødvendigt at lade indskrænkningen af forsamlingsforbuddet fra 50 til 10 personer omfatte store del af indendørsidrætten - herunder fitnessbranchen. Det vil uden tvivl vil gå ud over idrætsaktørernes økonomi, lukke store dele af idrætten ned og dermed have en meget negativ indvirkning på befolkningens idrætsdeltagelse og dermed på folkesundheden.