Nye restriktioner i hovedstadskommuner: Forsamlingsloft gælder nu også unge

Flere nye restriktioner træder i kraft på mandag, den 7. december i hovedstadsområdet, men restriktionerne er meget målrettet de særlige smittespredningskilder. Det er derfor positivt, at fitness heller ikke denne gang er særlig ramt af yderligere restriktioner.

Stigende smitte blandt børn og unge i hovedstadsområdet har givet anledning til, at regeringen og myndighederne i de seneste dage har arbejdet på en lokal skærpelse af restriktionerne. De blev meldt ud i går, tirsdag, for at stoppe smittekæderne i tide før jul, hvor mange mødes tværs af generationer og hygger sig tæt sammen.

I 17 kommuner i og omkring Hovedstaden skærper regeringen og myndighederne nu corona-retningslinjerne. For idrætsområdet betyder det, at det forsamlingsloft, som gælder for de voksne, nu også skal gælde børn og unge, som ellers var undtaget.

Nye restriktioner med betydning for fitnesscentrene

  • Forsamlingsloft på 10 gælder også børn og unge under 21 år: Der må kun være 10 personer til stede på samme sted samtidig i idrætsaktiviteter – foreløbig fra 7. december 2020 til 2. januar 2021.
  • Folkeskolerne opfordres til at aflyse idrætstimer på ungdoms- og voksenuddannelser.
  • Private arbejdsgivere opfordres kraftigt til at sikre hjemmearbejde, hvor det er muligt.
  • De nye tiltag gælder i Albertslund, Ballerup, Brøndby, Gladsaxe, Glostrup, Herlev, Hvidovre, Høje-Taastrup, Ishøj, Rødovre, Vallensbæk, Dragør, Frederiksberg, Gentofte, København, Lyngby-Taarbæk og Tårnby.

DFHO er i løbende dialog for at undgå unødige restriktioner i fitnesscentrene

I DFHO er vi er meget glade for, at regeringen og myndighederne har erkendt idrættens betydning for folkesundheden, og at man har lyttet til fitnessbranchen og resten af Idrætsdanmark. Det ser vi ved, at indendørsidrætten blev åbnet tidligere end planlagt i foråret og nu stadig generelt holdes åben af hensyn til befolkningens fysiske og mentale sundhed. Dette er langt fra en selvfølge, når man ser på lande omkring Danmark.

Det resultat skyldes også den enorme indsats med at overholde de gældende retningslinjer fra alle jer i fitnesscentrene. Det har betydet, at man ikke har set udbredt smitteudbrud med afsæt i fitnesscentre, og vi kan konstateret, at der har været meget få påtaler, når politi og myndigheder har været ude på kontrol i centrene.

Nu ser vi så lokale restriktioner i hovedstadsområdet, hvor idrætten også på uddannelsessteder begrænses blandt de unge. I den forbindelse bør det bemærkes, at idrætten – herunder fitness – ikke er blevet lukket i disse 17 kommuner. Vi håber, at smittespredningen blandt de unge i de 17 kommuner hurtigt falder, og at smitten i samfundet i øvrigt har finder et leje, der ikke nødvendiggør yderligere restriktioner. DFHO arbejder løbende for, at regeringen og myndighederne hurtigst muligt og sundhedsmæssigt forsvarligt lemper lidt på forsamlingsloftet på 10 personer i idrætten, som netop er blevet forlænget til og med 13. december 2020.

Status på myndighedsdialogerne siden marts

DFHO har siden nedlukningen i marts 2020 været på tæerne for, at ikke bare fitnessbranchen men hele idrætten skal kunne holde åbent under sundhedsforsvarlige retningslinjer.  

Vi må erkende, at der fortsat kan komme nye restriktioner, som påvirker branchen. Vi ved, at influenza-højsæsonen typisk først rammer landet efter jul. Men i DFHO er vi hele tiden i dialog med relevante ministre og myndighederne for at undgå unødige restriktioner, når det er sundhedsmæssigt forsvarligt. 

Der kan også opstå negative mediehistorier og på de sociale medier om fitness og smittespredning. Det påhviler derfor hele den samlede fitnessbranche en stor opgave med konstant at sikre, at retningslinjerne bliver overholdt, så idrætsudøverne i branchen føler sig trygge og sikre.

Men det er på nuværende tidspunkt er det også vurderingen, at vi fra den den samlede fitnessbranche generelt har formået at undgå og korrigere, at fitness skulle være en af de store syndebukke til smittespredning i Danmark. 

Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm har udtalt, at ”der ligger pænt meget både fysisk og mental sundhed i at kunne holde fitnesscentrene åbne. Den erkendelse fra myndighedernes side er meget central. 

Det er på den baggrund DFHOs vurdering, at vi indtil videre i det store hele er lykkedes med fortælling om, at fitness – og idræt i det hele taget – er en del af løsningen og ikke en del af problemet i forhold til  den aktuelle COVID-19 sundhedskrise. Men vi må også erkende, at der fortsat udestår en stor opgave for alle i branchen for, at den erkendelse fastholdes i de kommende måneder.