Ny kompensationspakke på plads

Der er positive elementer i den netop indgåede aftale om bl.a. kompensation til restriktionsramte virksomheder. Men tærsklen er fortsat høj for dækning af faste omkostninger. Forøgede variable omkostninger til fastholdelse af omsætning, der er påvirket af forsamlingsforbuddet, dækkes slet ikke.

Et politisk flertal blev i går aftes enige om en aftale, der forlænger hjælpepakkerne frem til den 31. januar 2021. Flere udvidelser af ordningerne er en del af aftalen. For eksempel bliver kompensationsordningen for faste udgifter udvidet, så adgangskravet til omsætningsnedgang går fra 35 procent til 30 procent. Desuden bliver den maksimale kompensationsgrad for mindre virksomheder opjusteret til 90 procent.

Det glæder branchedirektøren i Dansk Fitness & Helse Organisation, men det er ikke en glæde uden uden forbehold. 

- Når restrikionerne skærpes er det naturligt, at der følger en hjælp med. Det er et fornuftigft princip, som vi kan se af aftaleparterne er enige om, siger Morten Brustad, og fortsætter:

- Det er derfor glædeligt, at forlængelse og udvidelse af restriktionerne giver bedre muligheder for  økonomisk hjælp til de virksomheder, som er og bliver hårdt ramt af de nye restriktioner. Spørgmålet er bare, hvor hårdt ramt man skal være for at kunne få adgang til hjælpepakker.

Selvom det er positivt, at der er sket en forbedring af kompensationsordningen for faste omkostninger, er det fortsat en relativ høj grænse, der er definerende for, hvornår der er tale om, at en virksomhed er meget hårdt ramt. Mange virksomheder vil opleve relativt store omsætningstab, der er direkte forbundet med indførelse af de nye restriktioner, og - som kompensationsordningen er skruet sammen nu - ikke have mulighed for at få kompensation til faste omkostninger. 

I de situationer vil virksomhederne være henvist til at iværksætte en række yderligere aktiviteter med henblik på at undgå omsætningstab, og det vil som oftest vil være forbundet med øgede variable omkostninger. De vil heller ikke vil blive dækket. 

- Intentionerne i den ny hjælpepakker er rigtigt gode, og der er gode forbedringer, men man kan ikke sige, at hjælpepakkerne holder hånden under alle virksomheder, der bliver hårdt ramt af de nye restriktioner. Dertil er "bagatelgrænsen" for høj, siger Morten Brustad.

Væsentlige elemenbter i aftalen er:

1. Kompensationsordningen for selvstændige og freelancere mv. forlænges og udvides 

2, Forbedring af kompensationsordning for faste omkostninger

3. Genåbning af momslåneordning mv. for små og mellemstore virksomheder

4. Bedre lån til mindre virksomheder

5. Matchfacilitetsordning for iværksættere i de tidlige faser