Glædelig jul samt et godt nytår

På falderebet til juleaften blev der taget endnu et initiativ til at reducere smitte med blandt andet krav om coronapas i fitnesscentre - men vigtigst af alt kan fitnesscentre holde åbnet til gavn og glæde for idrætsdeltagelsen og dermed folkesundheden i Danmark

2021 lakker mod sin ende. Og igen i år kunne vi som branche ikke se os fri fra Corona.

Men modsat sidste år, hvor vi desværre så ind i endnu en nedlukning fra december, kan fitnesscentrene i år – på trods af at der her på falderebet til juleaften blev taget endnu et initiativ til at reducere smitte med blandt andet krav om coronapas i fitnesscentre - holde åbnet til glæde for de mange idrætsudøvere i fitnesscentrene.

Det er lykkedes at få sat fitnessbranchen på den politiske og offentlige dagsorden, så der i beslutningsprocesserne er blevet lyttet til branchens argumenter og udfordringer.

Først og fremmest lykkedes det at få fremrykket genåbningen af fitnesscentrene, så fitnessbranchen sammen med den øvrige indendørs idræt kunne genåbne i maj 2021 i stedet for, som oprindeligt planlagt, først i august 2021. Også i de seneste forhandlinger om genindførelse af restriktioner og coronapas, er der blevet lyttet til DFHO og hele den øvrige idrætssektor, så befolkningens idrætsdeltagelse prioriteres højt. DFHO har løbende i den offentlige og politiske debat netop påpeget de økonomiske konsekvenser for branchen ved en genindførelse kontrol af coronapas af enhver ved indgangen, og ikke mindst de sundhedsmæssige konsekvenser for danskerne, hvis træningsfaciliteter igen lukkes ned. Under nedlukningen i år  viste vores egne brugerundersøgelse nemlig, at det både påvirkede brugerne fysisk, mentalt og socialt, at de ikke kunne komme i deres vante træningsrammer. Knap 72% svarer således, at det har påvirket deres fysiske trivsel, hvor knap 57% svarer, at det også har påvirket deres mentale trivsel. Ca. 22% svarer også, at det har påvirket dem socialt ikke at kunne komme i træningscenteret.

Fitnessbranchen er vokset, og flere og flere danskere – både unge, voksne og ældre – vælger i dag fitness som deres primære motionskilde. I dag er fitness fx blandt unge mere populært end fodbold, og blandt de ældre ligger det nr. 2 lige efter gå- og vandreture. Det er der mange, som godt kan være stolte over.

I DFHO arbejder vi også på en række andre relevante politiske dagsordener, så vi kan få en endnu tydeligere stemme i offentligheden og blandt politikerne.

For med fitnessbranchens stigende popularitet, følger også et ansvar for at få endnu flere danskere til at kunne prioritere en aktiv hverdag. DFHO arbejder som nævnt derfor også for at få sat en række andre forhold på den politiske dagsorden, som kan forbedre vilkårene for fitnesscentrene og styrke motionsdeltagelsen blandt danskerne. Her nævner vi et par stykker:

  • DFHO arbejder for, at der indføres et skattefradrag for motion, så mulighederne for at dyrke motion ikke alene hviler på økonomien.
  • DFHO arbejder for, at flere børn og unge for sunde motionsvaner gennem vores Fit-in indsats, hvor vi har udviklet undervisningsmateriale til skolerne, som stilles gratis til rådighed.
  • DFHO arbejder for, at den nuværende støtte af idrætsverdenen (udlodningsmodellen) i højere grad afspejler nutidens brug af idræt, hvor særligt de private idrætsaktører som fitnesscentrene har fået voksende betydning for idrætspolitiske initiativer af almennyttig karakter.
  • DFHO arbejder for, at der kommunalt skabes bedre rammevilkår for de private fitnesscentre, så kommunerne i højere grad indgår samarbejder med de eksisterende fitnesscentre. Derudover arbejder vi for, at kommunerne opretter puljer til fx at få flere unge til at dyrke idræt, som både private og foreningsdrevne idrætsaktører kan søge, modsat i dag, hvor kommunerne primært samarbejder med foreningslivet.
  • DFHO arbejder sammen med Anti-doping-Danmark, så vi skaber sunde træningsvaner- og miljøer. 
  • DFHO arbejder også for at skabe gode uddannelsesmuligheder i fitnessbranchen og gøre det attraktivt for de unge at uddanne sig inden for branchen. Det gør vi i samarbejde med ministeriet, andre organisationer, erhvervsskoler og universiteter.
  • DFHO arbejder for bevarelse af momsfritagelser for undervisning i legemsøvelser.

Det er blot nogle eksempler på DFHOs aktuelle indsatsområder, som konstant er i udvikling i takt med samfundets dynamik.

Og med de ord ønsker vi alle en glædelig jul samt et godt nytår.

 

Formand, Jens Kramer Mikkelsen 

Branchedirektør, Morten Brustad