Fitnessbranchen og al indendørs idræt ramt af nye regionale restriktioner

I 38 kommuner må fitnesscentrene blandt en lang række andre fritids- og kulturudbydere lukke fra onsdag den 9. december. De erhvervsdrivende kompenseres med hjælpepakker.

På formiddagens pressemøde meddelte statsminister Mette Frederiksen en ny delvis nedlukning af Danmark, som desværre også påvirker fitnesscentrene i 38 af landets 98 kommuner.

Den rekordhøje smitte, som især er udbredt blandt børn og unge, betyder, at de ældste skoleelever fra 5. klasse og opefter hjem, og store dele af fritidssektoren lukkes ned fra onsdag den 9. december. Det gælder desværre også en stor den af fritids- og kultursektoren, som er fitnesscentre og den øvrige indendørs idræt. Tilsvarende sker for restauranter, barer, biografer og teatre. Nedlukningen sker indtil videre indtil 3. januar 2021.

Disse restriktioner rammer fitnessbranchen

  • Fitnesscentre og indendørsidræt skal holde lukkes.
  • Private arbejdsgivere opfordres kraftigt til at sikre, at medarbejdere der kan arbejde hjemme, sendes hjem.
  • Disse restriktioner gælder fra 9. december og indtil 3. januar 2021
  • Disse restriktioner gælder hele Region Hovedstaden (Bornholm undtaget), Greve, Solrød, Faxe, Køge, Roskilde, Lejre, Slagelse, Vordingborg, Aarhus og Odense
  • Forsamlingsloftet på 10 personer og påbud om mundbind fastholdes og forlænges indtil 28. februar 2021

Økonomiske konsekvenser for branchen

Nedlukningen får økonomiske konsekvenser for de erhvervsdrivende, derfor er DFHO sammen med Dansk Erhverv i den kommende tid optaget af at sikre, at den rette kompensation følger med. Statsministeren og myndighederne meddeler på dagens pressemøde, at de påvirkede brancher vil blive kompenseret med hjælpepakker.

- Vi fortsætter dialogen med det fokus at sikre, at unødige restriktioner ophæves hurtigst muligt, og at man bør differentiere både lokalt og mellem forskellige grupper i samfundet. Det er vigtigt, at man fra regeringen og myndighederne forsætter med at sætte ind der, hvor det et nødvendigt i forhold til områder i samfundet, hvor vi ser stor smittespredning, siger Morten Brustad, branchedirektør i Dansk Fitness & Helse Organisation.

Folkesundheden lider under nedlukning

Når man lukker fitnesscentrene, betyder det, at op mod 800.000 danskere møder lukkede døre. Myndigheder og politikere har derfor anerkendt blandt andre fitnessbranchen for dens betydning for danskernes mentale og fysiske sundhed. Branchen har derfor i den seneste tid bevidst været forskånet for nedlukning.

- Det er uundgåeligt, at det kommer til at påvirke folkesundheden, at en stor del af danskerne begrænses i deres fysiske aktivitet, når fitnesscentre må lukke i 38 kommuner. Heldigvis gælder denne nedlukning kun i ca. 3 uger, men sker der herefter en forlængelse vil det uden tvivl påvirke idrætsdeltagelsen ret meget til skade for folkesundheden, som vi så det i foråret, siger Morten Brustad, branchedirektør i Dansk Fitness & Helse Organisation.

DFHO vil i den kommende tid arbejde politisk for at understøtte danskernes idrætsaktivitet yderligere. Det sker både i dialogen med politikerne i forbindelse med corona, men også generelt hvor vi i Danmark har en national ambition om, at 75% af befolkningen skal være idrætsaktive i 2025.

- Samfundet kan og skal i endnu højere grad end i dag lykkes med at få inaktive danskere ud at røre sig. WHOs nyeste rapport understreger, at mere motion kan redde menneskeliv verden over. Derfor skal samfundet tilskynde sine borgere på alle tænkelige måder til at bevæge sig. Der er mange måder, hvor på man kan arbejde med det på samfundsniveau. En mulighed kunne være en skattefradrag for motion, foreslår Morten Brustad.

Ingen stor smittespredning i fitnesscentrene – eller idrætten generelt.

Der har ikke været udbredt smitte med coronavirus, som har rod i fritidssektoren. Det har de løbende myndighedsundersøgelser fra Statens Serum Institut og Styrelsen for Patientsikkerhed gentagende gange slået fast.

- Smittespredningen i fitnessbranchen – og i idrætten generelt - er meget beskeden i forhold til andre sektorer i samfundet. Når politiet har været på besøg i fitnesscentre landet over har det ikke givet anledning til lukninger eller alvorlige anmærkninger. Det viser, at restriktionerne vedrørende kapacitet og afstand i meget høj grad i sig selv virker, og at centrene og brugerne overholder dem, forklarer fitnesscentrenes branchedirektør, Morten Brustad.

Undersøgelser af smittespredning i fitnesscentre

  • Styrelsen for Patientsikkerhed (16. november 2020 kl. 8:20): Kun 3,7 % (svarende til 592 ud af de 15.747 adspurgte smittede) peger på fritidsaktiviteter som det sted, de formoder at være blevet smittet. Det viser en opgørelse lavet i perioden 14. maj - 16. november, og som er blevet udleveret til fitnessbranchen.
  • Statens Serum Institut (1. december 2020): Den løbende opgørelse af prævalensen af covid-19 fordelt på brancher viser, at forekomsten blandt kultur- og fritidsansatte ligger under det samlede gennemsnit: 901 personer registreret smittet ud af de omkring 55.000 ansatte inden for kultur og fritid (svarende til 1,6 %).