Fitness er også et hit blandt børn og unge

Børn af fitnessgenerationen skifter i dag foreningsidrætten ud med fitness, hvorfor flere fitnesscentre er begyndt at oprette juniorhold og specialisere sig i forskellige koncepter for de små aldersgrupper.

Undersøgelser fra Idrættens Analyseinstitut har tidligere vist, at unge og børn i stigende grad skifter foreningsidrætten ud med øvelser i fitnesscentret. Tendensen betyder, at flere centre er begyndt at oprette særlige hold for de unge fitnessudøvere, hvor en tilpasset træning og fællesskabet er i højsædet.

Derudover imødekommer fitnessbranchen den stigende interesse fra børn – og deres forældre, ved at tilbyde nedsatte priser og aldersbestemte hold. Det har betydet, at der er eksempler fra fitnesscentre på, at antallet af unge under 18 år, er steget med 59 % i 2017 - og tendensen forventes at stige.

Fitness tilbyder noget særligt
Børn og unges stigende interesse for fitness gav for nylig anledning til debat i P1-programmet Kejser. Her deltog bestyrelsesmedlem i DFHO og ejer af Odder Fitness, Alex Nielsen, og han pegede blandt andet på, at fitnesscentrene tilbyder børn og unge noget, de ikke kan få andre steder. Derudover kan fitness ifølge Alex Nielsen være med til at udfordre børn og unge i flere tilpassede discipliner, som ikke er muligt i mange andre sportsgrene. 

I Odder Fitness er 14 % af medlemmerne under 18 år, og Alex Nielsen har været med til at udvikle Projekt Skolefitness, som giver elever fra egnens skole mulighed for at dyrke fitness som en del af den obligatoriske undervisning. Projektet er blevet mødt med stor interesse, og derfor ser Alex Nielsen et potentiale for, at fitnessbranchens samarbejde med skoler kan bredes ud på landsplan.              

Fitness er bedst i fitnesscentrene
En anden paneldeltager i P1-programmet var idrætsfysiolog Morten Zacho, Syddansk Universitet. Han dementerede blandt andet rygterne om, at børn og fitness ikke skulle hænge sammen. Tværtimod er det faktisk langt farligere at dyrke andre former for sport, fordi fitnesscentrene tilbyder fleksibel og tilpassede forløb, hvor man i mindre grad behøver maskiner og i højere grad kan bruge egen krop i træningen, sagde Morten Zacho. Den pointe bakker Alex Nielsen op om, og han understreger, at børn og unges træning i fitnesscentre sker med hjælp fra kompetent personale, der er uddannet i at udvikle passende forløb for de unge mennesker.