Finanslov 2020: Samfundet bør motivere mere til sundere liv

Regeringen og forhandlingspartierne har netop indgået en aftale om næste års finanslov. Det er ikke en fantastisk finanslov set med idrættens øjne, men i Dansk Fitness & Helse Organisation glæder vi os over, at regeringen indfører tiltag, der skal begrænse rygning.

Regeringen og dens støttepartier præsenterede i går aftes deres forslag til ny finanslov. Hvis man gik og håbede på et boost til bevægelse, sundhed og forebyggelse, så er forslaget skuffende læsning.

Dansk Fitness & Helse Organisation (DFHO) støtter alle initiativer, der øger danskernes sundhed og livskvalitet. Derfor er det positivt, at der nu er politisk flertal for at hæve prisen på en pakke cigaretter. Det skal i første omgang ske med 15 kr. og derefter med yderligere fem kr. om to år. Det er en god nyhed særligt, fordi højere priser vil betyde, at færre især børn og unge begynder at ryge.

Fysisk inaktivitet dræber også

Finanslovsforslagets argument for at hæve prisen på tobak er, at alt for mange mennesker dør af rygning hvert år. Men hvis initiativet er udtryk for, at man politisk ønsker at gå benhårdt efter de store livsstilsudfordringer i Danmark, så kan det undre, at hverken forståelsespapiret, statsministerens åbningstale og nu heller ikke regeringens første finanslovsforslag dedikerer initiativer til at fremme fysisk aktivitet.

Med initiativet tager regeringen økonomiske incitamenter i brug for, at flere danskere skal vælge en sundere livsstil. Samme metode kunne man anvende til at motivere til mere motion.

Fysisk inaktivitet koster årligt 6.000 danskere livet. Samtidig koster det samfundet dyrt – i 2013 var prisen 5,2 mia. kr. i direkte ekstra sundhedsudgifter og 12 mia. kr. i tabt produktion på grund af sygedage. Der er med andre ord god grund til, også at fokusere på, at motivere til mere motion.

Samfundet bør også motivere til mere motion

På tværs af politikområder bør der tænkes i løsninger, som bidrager til at fremme motion. Konkret anbefaler DFHO, at idræts- og motionsaktiviteter bør indgå som et led i bruttolønsordninger på linje med avisabonnementer og telefoni.

Derudover er det DFHOs holdning, at arbejdsgiverbetalt motion skal være skattefrit. Det vil utvivlsomt have en god sundhedseffekt at gøre flere personer på arbejdsmarkedet fysisk aktive med sport og motion. Sådan konkluderede Idrættens Analyseinstitut tilbage i 2009.