Ekspertvurdering: Genåbning af fitnesscentre har stor samfundsbetydning

Indendørsidræt og fitness er vurderet i forhold til kunne genåbne med forsamlingsloft på 10 personer, som vi kender det fra december 2020. Det vurderes til en middelrisiko i forhold til smittespredning, men stor betydning for trivsel og folkesundhed.

Folketinget mødes i næste uge med regeringens ekspertgruppe for at diskutere, hvordan rækkefølgen bør se ud, når genåbningen af Danmark på et tidspunkt skal begynde. 

Den regeringsnedsatte ekspertgruppe består af fagfolk indenfor sundhed, økonomi og samfundsforhold. Gruppen afleverede en rapport med anbefalinger til regeringen i denne uge. I rapporten har eksperterne vurderet, hvordan genåbningen af samfundet bør ske i forhold til betydningen for smittespredning, samfundsøkonomi, trivsel og folkesundhed.

Fitness optræder i kategorien “Idræt og foreningsliv”. Her er vurderingen fortaget i forhold at genåbningen sker med et forsamlingsloft på 10 personer ved aktiviteter.

Denne genåbning vurderes at have middel risiko for smittespredning og epidemikontrol.

Herudover vurderes ”Idræt og foreningsliv” at have

  • Stor betydning for folkesundhed,
  • Stor betydning for trivsel og individuel frihed
  • Relativ lille betydning for samfundsøkonomi – alene opgjort i arbejdspladser og skatteindtægter

DFHO: Trivsel er et vigtigt parameter, men vurderingen af smitterisikoen i idrætten - herunder fitness - er nok lige i overkanten

DFHO og branchedirektør Morten Brustad er tilfreds med, at ekspertgruppen lægger vægt på trivsel og folkesundhed i sin vurdering.

DFHO har argumenteret for, at genåbningen, når den bliver mulig, bør ske trinvis i samme rækkefølge som nedlukningen i december - altså en nedskalering i forhold til varslingssystemet hvor restriktionerne lempes til næste niveau i varslingssystemets eskalationstrappe. Det et meget positivt, at man anvender denne model. Dermed er fitnessbranchen underlagt samme forudsigelighed som den øvrige indendørs idræt. Fitnessbranchen har særligt i Corona-krisens første halvår måttet nuancere og kvalificere også sundhedsfaglige eksperters forudindtagede opfattelse af kulturen og forholdene i et fitnesscenter. Vi er heldigvis nu i en situation, hvor fitnessbranchens med rette anerkendes for sin betydning for befolkningens sundhed og trivsel.

Ekspertgruppen inddeler i forhold til smittespredning idræt og foreningsliv i kategori 3 ud af 4 sammen med indkøbscentre, restauranter og caféer, ungdoms- og voksenuddannelse og arbejdspladser fx offentligtansatte, der i dag arbejder hjemme hvis muligt. Den randordning i forhold til smittespredning stemmer dog ikke overens med myndighedernes data og fitnessbranchens erfaringer.

”Undervejs i epidemien har Styrelsen for Patientsikkerhed som led i smitteopsporingen spurgt de smittede, hvor de selv mener at være blevet smittet. Her svarer langt de fleste, at de tror, de er blevet smittet på arbejdet, i hjemmet eller på uddannelsen. Kun 3,7 %* peger på fritidsaktiviteter som det sted, de formoder at være blevet smittet. Derfor undrer det, at idræts- og foreningsliv i ekspertgruppens rapport optræder i samme kategori som arenaer, der har vist sig væsentligt mere smitsomme. Ekspertgruppen lægger desuden til grund, at der fx i fitnesscentre er mange fællesberøringsflader. En genåbning forudsætter i fitnessbranchens øjne naturligvis samme høje krav til rengøring, hygiejne og udluftning, som har vist sig så effektiv i 2020. Branchens egne opgørelser fra juni til oktober 2020 viser, at disse tiltag var effektive til at forhindre smittespredning.”

*Kilde: Styrelsen for Patientsikkerheds opgørelse over perioden 14. maj - 16. november, som er blevet udleveret til fitnessbranchen.