Branchedirektør: Fitnesscentrene kan åbne forsvarligt nu

Fitnesscentrene får lov at åbne til august – i fase 4 af regeringens genåbningsplan. Men branchen, der repræsenterer over 800.000 danskere, har været klar til at genåbne under strenge restriktioner siden april.

Faserne i regeringens plan for genåbningen Danmark ligger nu fremme. Med henvisning til den økonomiske ekspertgruppes vurdering, som udkom onsdag, skal fx restauranter åbne den 18. maj, men landets 938 fitnesscentre skal holde lukket frem til august.

Den prioritering ærgrer branchedirektøren i Dansk Fitness og Helse Organisation, som er de private fitnesscentres brancheorganisation.

- Jeg frygter, at vi mister en hel generations udvikling i idrætsdeltagelsen. Det har alvorlige konsekvenser, når vi bryder med folks motionsvaner. Når vi nu kan se, at nedlukningen kommer til at vare fem måneder, så vil det få alvorlige økonomiske konsekvenser for branchen. Vi kommer til at miste en lang række idrætsfaciliteter, der er opbygget over de sidste 20 år, siger Morten Brustad.

- Det er ikke alene ærgerligt, at baggrunden for genåbningsplanen er en snæver økonomisk vurdering.

Det er også ærgerligt, at regeringen ikke vælger at åbne de brancher, der faktisk er i stand til at leve op til de restriktioner, der følger med, siger Morten Brustad med henvisning til de mange restauranter, som giver udtryk for, at de får svært ved at leve op til retningslinjerne.

Fitnesscentrene er klar med strenge restriktioner

Fitnesscentrenes brancheforening udgav i slutningen af april sine anbefalinger til medlemmerne om at forberede sig på at kunne genåbne under restriktioner med 48 timers varsel.

- Vi har sammen med centrene taget alle mulige forholdsregler og gjort de ansatte klar til at håndtere de mange kunder, der savner at kunne træne i fitnesscentret. Fitnesscentrene har fået praktiske anbefalinger om indretning og afvikling af hverdagen i et helt eller delvist genåbnet center, understreger branchedirektøren.

Ser man udover Danmarks grænser, er det tilsyneladende ikke en entydig global sundhedsfaglig vurdering, at det er nødvendigt at holde fitnesscentrene lukket. Derfor er fitnessbranchen herhjemme også inspireret af udlandet.

- For eksempel har fitnesscentre i Sverige og Finland åbent, mens i Schweiz åbner på mandag, og flere steder i USA åbner den 18. maj.

Fitnessbranchen opfordrer blandt andet centrene til at begrænse kapaciteten til fire kvadratmeter per bruger, sikre adgangsregistrering og lukke badefaciliteter.

Lukkede fitnesscentre rammer idrætsdeltagelsen

Coronanedlukningen har haft stor betydning for danskernes idrætsdeltagelse. Andelen af danskere, der normalt dyrker sport og motion, er faldet fra 55 % før nedlukningen til 39 % under nedlukningen, det viser en ny undersøgelse fra Idrættens Analyseinstitut.

- Regeringen bør også have blik for nedlukningens negative konsekvenser for folkesundheden. Det kan få alvorlige sundhedsmæssige konsekvenser for den enkelte og for samfundet, at regeringen vælger fortsat at afskære de over 800.000 fitnessbrugere fra deres vante motionsform, siger Morten Brustad.

Fitnesscenteret er en væsentlig del af mere end hver fjerde danskers hverdag. Det er samtidig rammen om en idræt, der er særdeles effektivt til at aktivere fysisk inaktive danskere og dermed øge idrætsdeltagelsen i Danmark. Hver femte fitnessbruger siger, at de ikke dyrkede nogen form for motion, før de begyndte at gå i fitnesscenter.

Den økonomiske ekspertgruppe, som regeringen baserer sine planer på, påpeger desuden, at der kan være andre økonomiske hensyn at tage. I rapporten lyder det: ”Aktiviteten i fitnesscentre kan dog afspejle andre positive effekter som fx generel folkesundhed, hvilket ikke er opfanget i den snævre økonomiske betydning.”

Yderligere information og udtalelser

Morten Brustad, branchedirektør i Dansk Fitness og Helseorganisation, mob@dfho.dk og 20 88 32 47

Fakta om fitnessbranchen

Fitness er danskernes foretrukne idrætsaktivitet. Over 800.000 svarende til hver fjerde voksne dansker er aktiv i et fitnesscenter. Den store efterspørgsel betyder, at antallet af fitnesscentre vokser år for år. Netop offentliggjorte tal fra Idrættens Analyseinstitut (IDAN) viser, at der i Danmark nu er 938 fitnesscentre. Det svarer til en fordobling på ti år.

Fitnessbranchen består af alt fra store kæder til lokale enkeltmandsvirksomheder, der tilsammen beskæftiger mange medarbejdere fast og på timeløn. Samlet set svarer fitnesscentrenes beskæftigelse til 1.928 fuldtidsansatte og 1.182 afledte arbejdspladser hos underleverandører.