Årsberetning 2019 - Et årti med markant udvikling og vækst

Fitnessbranchen boomede, før coronasmitten ramte Danmark i marts 2020, og store dele af landet lukkede ned. Men i et tilbageblik på året før krisen kan vi forhåbentligt bringe håb for fremtiden, når en i sig selv kernesund fitnessbranche får lov til at udforlde sig igen.

Da årsberetning for 2019 blev skrevet, kunne vi end ikke begynde at opgøre konsekvenserne for danskernes sundhed og for en lang rækker brancher – heriblandt fitnessbranchen. I forbindelse med DFHOs ordinære generalforsamling har vi set tilbage på året før krisen og med dette tilbageblik, kan vi håbe på en god fremtid for en i sig selv kernesund fitnessbranche, der forhåbentligt snart får lov til at udforlde sig igen. 

Fitness er fordoblet på et årti

Der åbnede 55 nye kommercielle fitnesscentre på et år fra foråret 2018 til 2019. Der var 938 fitnesscentre i april 2020, da Idrættens Analyseinstitut besluttede at opgøre tallet, før coronakrisens konsekvenser satte ind.

Krisen ændrer ikke på, at branchen havde mere end fordoblet antallet af centre i løbet af det forgangne årti.

2019 var endnu et år med fortsat vækst i den danske fitnessbranche – der siden 2006 havde haft en gennemsnitlig årlig vækst på 8 procent.

Fitness er en folkesport

Over 800.000 danskere valgte at bruge en del af deres fritid på at dyrke motion i et fitnesscenter. En stor andel af dem var inaktive, før de begyndte at dyrke fitness. De seneste tal, der beskriver danskernes motions- og sportsvaner, er fra 2016. De viser, at næsten hver fjerde voksne dansker har sin gang i private fitnesscentre.

Dermed er fitness den mest udbredte idrætsaktivitet i Danmark.

Det vidner om et sundt forretningsgrundlag for branchen. Det er en velfortjent anerkendelse af, at landets centre arbejder hårdt for at udvikle og forbedre fitnesstilbud til gavn og glæde for danskere i alle aldre.

Kæmper medlemmernes sag

Væksten vidner om, at fitnessbranchen er i stand til at levere øget idrætsdeltagelse, når hver femte i en rundspørge svarer, at de var inaktive, før de begyndte i fitnesscenter. Branchen har formået at udvikle sig og tilpasse sig danskerne i mere end ti år. Denne evne bliver der brug for, når vi skal få kunderne til at komme igen efter coronanedlukningen.

Der er heldigvis et bredt politisk fokus på at styrke folkesundheden ved at øge danskernes fysiske aktivitet. DFHO har skarpt fokus på at synliggøre fitnessbranchens bidrag til et sundere Danmark og sætte branchens rammer og konkrete forslag på dagsordenen. DFHO har siden begyndelsen arbejdet for at være en betydningsfuld politisk repræsentant, der beskytter og promoverer sine medlemmer.

Vi kan se tilbage på et 2019, før coronakrisen, hvor DFHO har fremført forslag til, hvordan samfundet kan motivere til mere motion, har påpeget, at idrættens økonomiske rammer fra staten skal følge udviklingen på idrætsområdet, og igen har sat fokus på, at der skal være fair konkurrence på idrætsområdet.

Tak for et stærkt årti

Jeg glæder mig som formand over at repræsentere en branche, der står for høj kvalitet, professionalisme og samarbejdsvilje. Jeg repræsenterer private aktører, der mere end nogen andre på idrætsområdet er med til at forbedre folkesundheden.

Med venlig hilsen

Jens Kramer Mikkelsen