Vi går mod lysere tider - restriktionerne ophæves

Det går den rigtige vej i Danmark på Corona-fronten. Efter en tredje periode med nedlukning og restriktioner, siden det hele startede for mere end snart 2 år siden, fjernes alle restriktioner fra mandag den 31. januar 2022.

Gennem de sidste 3-4 måneder af 2021 kunne DFHO med tilfredshed sende en række orienteringsmails ud til alle medlemmer om indførelse af restriktioner og nedlukninger uden at dette for alvor ramte fitnessbranchen. Folketinget, regeringen og en række myndigheder ønskede at bevare befolkningens idrætsdeltagelse - ikke mindst af sundhedsmæssige grunde. Tak for det. 

Der blev dog over stok og sten indført krav om coronapas til fitness kort før jul, men på det tidspunkt var ca. 80 procent af danskerne vaccineret, og det fik dermed nok meget lille indflydelse på træningsmønstrene – og ikke mindst -  vores anbefaling om stikprøvekontrol blev hørt, således at fitnessbranchen ikke i den forbindelse stod over for nogle uoverstigelige økonomiske og administrative byrder.

Sidan da er smitten eksploderet, mens indlæggelsestallene på intensivafdelinger er faldet. Regeringen og Folketinget har på baggrund af anbefalingerne fra Epidemikommissionen besluttet at fjerne stor set alle restriktioner, da man ikke længere vurdere, at Covid-19 udgør en samfundskritisk sygdom. 

Derfor kan hele Danmark genåbne uden restriktioner. 

Restriktioner

Det betyder, at restriktionerne på kultur-, forenings- og idrætsområdet ikke forlænges. Derfor bortfalder alle restriktioner på kulturområdet fra og med 1. februar 2022. Det betyder, at der fra og med 1. februar 2022 ikke længere vil være forbud mod visse arrangementer eller krav om mundbind eller coronapas osv.

Epidemikommissionen har dog bemærket, at der fortsat kan være situationer, hvor der er behov for at udvise særlig opmærksomhed på smitteforebyggende tiltag. Det gælder fx indendørs arrangementer, hvor mange stående personer samles. Arrangører af sådanne arrangementer kan overveje at tage skridt til at minimere smitterisikoen i februar. Det kan fx ske ved, at deltagerne testes, at der opereres med øget afstand eller stilles krav om coronapas ved private erhvervsdrivende og private kulturinstitutioner mv. Det er ikke et krav fra myndighederne, men er frivilligt ift. hvad der giver mening til det konkrete arrangement. Coronapas-appen stilles til rådighed hertil i en periode.

Det betyder samtidig, at Kulturministeriets Q&A fra og med 1. februar ikke længere er relevant. Der vil fortsat være links til Sundhedsstyrelsens anbefalinger og gode råd på kum.dk.

Særligt om hjælpepakker

Regeringen og et bredt flertal i Folketinget har indgået en aftale om hjælpeordninger, der giver økonomisk tryghed og mere tid til at åbne. Derfor etableres en omstillingsperiode fra 1. til 15. februar for dem, der har været omfattet af de nuværende restriktioner (stående arrangementer og store indendørs arrangementer på +500 tilskuere), og som kan have svært ved at åbne med kort varsel, hvor man kan betragte sig som nedlukket for at give mere tid til at forberede genåbningen. Samtidig etableres en aktivitetspulje på 20,0 mio. kr., så de aktører, der aktuelt er underlagt restriktioner, men fra og med 1. februar ikke længere er omfattet af restriktioner, kan søge en aktivitetspulje i perioden 1.-15. februar. Læs mere om aftalen på https://kum.dk/aktuelt/nyheder/hurtig-hjaelp-til-genstart-og-aabning-af-kulturlivet.

Selvisolation

Derudover kan vi nævne, at Sundhedsstyrelsen tidligere på ugen har opdateret retningslinjer for selvisolation. Det betyder, at man kan afslutte sin selvisolation, når man ikke længere har symptomer. Hvis man har fået en positiv test, men ingen symptomer eller lette symptomer, er ens selvisolation nedsat til fire døgn. Læs mere på: https://www.sst.dk/da/Nyheder/2022/Nu-kan-du-afbryde-selvisolation-tidligere.

Med andre ord - vi er med stærke skridt på vej mod normalen.