Moms på fitness gør det dyrere at træffe et sundt valg

Borgerforslaget om ikke at indføre moms på fitness behandles i dag i Folketinget. Mange er enige om, at det er en dum idé at gøre det dyrere at dyrke fitness med en ny afgift. Men det kræver handling at undgå det og en lavere momssats på idræt er den optimale løsning.

I dag skal Folketinget drøfte borgerforslag om moms på fitness og andre idrætsydelser. Borgerforslaget er stillet, fordi Skattestyrelsen på baggrund af en afgørelse fra EU-Domstolen vurderede, at   retstilstanden i Danmark om momsfritagelse på undervisning i bl.a. legemsøvelser var i strid med EU-reglerne. Det vil få store konsekvenser for de mere end 800.000 unge, voksne og ældre, som i dag dyrker deres motion i et af landets mange fitnesscentre eller andre steder i den private idræt.

”Hvis undervisning i legemsøvelser ikke længere er momsfritaget, risikerer vi, at det bliver op mod 25% dyrere at dyrke fitness. Det er den forkerte vej at gå i en tid med stor inflation, og hvor pengepungen for mange er blevet mindre. Og ikke mindst set i lyset af at hele 58,1% af danskerne over 16 år ikke lever op til de internationale anbefalinger for fysisk aktivitet. Det skal ses op imod, at samme andel i 2017 blot udgjorde 29%. Hvis vi derfor hæver den økonomiske barre for at dyrke motion med helt op mod 25%, vil færre kunne prioritere en aktiv livsstil. Det går ikke kun ud over den enkeltes trivsel og sundhed, men øger også de samfundsmæssige udgifter til sygdom forbundet med inaktivitet, som allerede i dag udgør 17,5 mia. kr. om året”, siger branchedirektør Morten Brustad, Dansk Fitness & Helse Organisation (DFHO).

Enkelte aktører har peget på skattefrihed for arbejdsgiverbetalt motion som en kompenserende løsning på problemet. Ifølge Sundhedsstyrelsen er andelen af danskere, der ikke opfylder WHO’s minimumsanbefalinger om fysisk aktivitet, dog større blandt arbejdsløse (61,3%), førtidspensionister (73,1%), og andre uden for arbejdsmarkedet (65,8%) end blandt beskæftigede (53,1%). Alene af den årsag, er det ikke en optimal løsning med skattefrihed for arbejdsgiverbetalt motion, for det vil kun gavne dem, der er på arbejdsmarkedet.  

”Den mest optimale løsning på problemet, som vil medvirke til, at vi ikke mister idrætsdeltagelse i Danmark og får flere og ikke færre til at blive en del af idrætsfællesskaberne, er at indføre en lavere momssats på idræt i privat regi i et EU foreneligt omfang. Det kender man fra andre EU-lande. Eksempelvis reducerede Irland momssatsen fra 13,5% til 9%, hvilket førte til en medlemsforøgelse i træningscentrene fra 11-13,8%. Modsat førte en momsstigning fra 6 pct. i 2010 til 23 pct. i 2011 på fitnessydelser i Portugal til et stort medlemstab. Den rigtige vej at gå er derfor at sænke momsen på brug af sportsfaciliteter og levering af undervisningstimer eller fysisk træning.  Alternativt kan man indføre et generelt skattefradrag for motion, så alle har mulighed for at tilvælge en aktiv livsstil uanset pengepungens størrelse”, foreslår branchedirektør Morten Brustad, DFHO.