Flere og mere vidtgående restriktioner

Folketinges Epidemiudvalg har besluttet af følge regeringens indstilling om iværksættelse af en række tiltag for stoppe spredning af coronasvirus. Krav om Coronapas og mundbind indføres flere steder.

På et pressemøde i Sundhedsministeriets onsdag eftermiddag blev det meldt ud, at regeringen ønsker at iværksætte en række flere nye tiltag som følge af smitteudviklingen i Danmark. Der var opbakning til Regeringens udspil – som udspringer af Epidemikommissionens forslag -  i Epidemiudvalget og indførelse af en række nye restriktioner træder i kraft mandag den 29. november.

Der er tale om flere og mere vidtgående restriktioner end sidste gang, men grundlæggende er det vores synspunkt, at nedlukninger må og skal undgås, og derfor kan indførelse af yderligere restriktioner være nødvendig i forhold til den epidemi, man står i nu med en Delta-variant, der forekommer at være meget mere smitsom.

Men vi er også meget opmærksomme på, at restriktioner har en effekt på befolkningens adfærd, og derfor skal restriktioner være i balance i forhold til øvrige negative konsekvenser, som de kan medføre.

Vi ved,

  • fra en lang række undersøgelser, at motion er afgørende for helbredet og bekæmpelse af en række sygdomme.
  • fra internationale studier, at fysisk aktive personer har langt større chance for milde sygdomsforløb og færre dødsfald end fysisk inaktive personer smittet med Covid-19.
  • fra tidligere nedlukninger, at det går ud over befolkningens idrætsdeltagelse og dermed folkesundheden. Vores egen brugerundersøgelse viste, at 72% har følt sig påvirket fysisk af nedlukningen af fitnesscentrene, og for 57% har det også påvirket deres mentale trivsel.
  • fra tiden med krav om Coronapas og daglig kontrol i fitnessbranchen kostede 5 mio. kr. om ugen alene i personale- og serviceudgifter. Det svarer til en årlig omkostning på 260 mio. kr.

I en sundhedskrise er der vigtigt at undgå en begrænsning i befolkningens idrætsdeltagelse og her spiller idrætsfaciliteterne – både hos foreningerne og de private aktører - en helt afgørende rolle.

Det er derfor positivt, at regeringen fortsat ikke direkte lægger op til restriktioner for idrætten, men enkelte kan dog få konsekvenser.

Følgende restriktioner være gældende fra mandag den 29. november:

Udvidet brug af mundbind

  • kollektiv transport.
  • Detailhandlen.
  • Sundhedssektoren - besøgende patienter og medarbejdere på sygehuse, klinikker og kommunale sundhedstilbud. 
  • Ældreområdet og sociale tilbud - besøgende og ansatte.

Udvidet brug af coronapas

  • Statslige arbejdspladser.
  • videregående uddannelser.
  • Liberale serviceerhverv - tatovører, massageklinikker, frisører, solarier.
  • Besøgende i ældreplejen og sociale tilbud.
  • Grænsen for, hvornår man skal fremvise coronapas ved indendørs- og udendørs arrangementer, halveres fra 200 til 100 indendørs og 2000 til 1000 udendørs.

Kortere varighed af negativ test i coronapas

  • Antigentest (lyntest) skal gælde i 48 timerPCR-test skal gælde 72 timer.

 

DFHO anbefalinger

Vi er også opmærksomme på, at det i forhold til smittespredningen kan blive nødvendigt med yderligere restriktioner, og hertil har DFHO følgende hovedbudskaber og anbefalinger:

  1. En genindførelse af Coronapas bør tage hensyn til særligt udsatte brancher.
  2. Håndtering af krav om Coronapas i fitnessbranchen igen, vil kræve, at der politisk tages højde for de meget store byrder og udfordringer, som fitnessbranchen oplevede i foråret.
  3. At der alene stilles krav om stikprøvekontrol, som var velfungerende for idrætssektoren i foreningsregi under den tidligere periode, og som også fungerede fint for de private fitnesscentre fra 1. august, og til Coronapasset blev udfaset.
  4. Hvis ikke det imødekommes, bør fitnessbranchen og øvrige idrætsaktører kompenseres økonomisk for de omkostninger, der er forbundet med daglig kontrol af Coronapas.