DFHO ønsker til den kommende regering

Samfundet bør indrettes på en måde, der motiverer endnu mere til idræt og motion. Sundhed handler ofte om behandling, afgifter, forbud og oplysningskampagner. Det er vigtigt at supplere med et fokus på, hvordan barrierer for sund adfærd kan fjernes, så potentialerne for motion bliver stimuleret.

Idrætsdeltagelsen er faldet efter Corona, og med stigende el-priser, skyhøje fødevarepriser og med udsigt til fuld moms på idræt i privat regi bliver det sværere for mange at få plads i økonomien til at dyrke motion.

Sundhed har igen været et stort tema under valgkampen, men fokus på forebyggelse har været fraværende. Men sundhed synes kun at handle om sygehusvæsenet og behandling. Sundhed er dog andet end behandling. Det handler nemlig også om at forebygge, at danskerne bliver syge. 

I dag bruger samfundet 17,5 mia. kr. hvert år på sygdom forbundet med fysisk inaktivitet. 5,3 mia. kr. i omkostninger til behandling og pleje og 12,2 mia. kr. i tabt produktion. Derfor bør der være større fokus på at fremme sunde motionsvaner. Det vil både gavne den enkelte, og frigive ressourcer i et presset sundhedsvæsen. 

Derfor bør den kommende regering have øget fokus på at skabe de rammer, som gør det muligt for flere at blive en del af idrætsfællesskaberne. I DFHO ønsker vi bl.a., at regeringen:

- Finder en holdbar løsning på den planlagte ændring af momsreglerne, så det ikke på grund af nye afgifter bliver dyrere at dyrke motion i privat regi.
 
- Indfører et individuelt motionsfradrag, så den enkelte støttes i sit motionsvalg frem for kun at støtte institutionerne.

- Justerer på udlodningsloven, så støtte af idrætten i højere grad afspejler nutidens idrætsdanmark blandt andet med fokus på at fordrer samarbejder og innovation.
 
- Styrke mulighederne for samarbejde med private idrætsaktører, så vi når flere og nye grupper, som i dag ikke er en del af idrætsfællesskaberne.