Coronapas til indendørs idræt - herudner fotness - bør droppes

Fitnesscentrene har mistet 20 procent af deres medlemmer, og mange vil ikke bruge centrene, hvis de skal fremvise corona-pas. Fitnesscentre bør kunne åbne på normal vis med hidtidige restriktioner, når alle over 50 år er vaccinerede medio maj.

I mandags landede den politiske aftale om den længe ventede genåbningsplan for Danmark. Det er positivt, at der endelig skabes en større klarhed og forudsigelighed i forhold til, hvornår de forskellige samfundsaktiviteter kan genåbnes og under hvilke forudsætninger. Men planen er ikke uden tidsler.

Det er et problem, at danskernes generelle sundhed og trivsel ikke er blevet vægtet højere i genåbningsplanen. Godt nok står børn og unge under 18 år til at kunne komme tilbage til deres indendørs idrætsaktiviteter efter den 21. april. Det var nødvendigt, eftersom vi ved, at mistrivslen har været stigende blandt børn og unge under nedlukningen. Mange har ikke fået bevæget sig, og endnu flere savner det sociale fællesskab, som idrætten danner rammerne om. Det er positivt, at man har vægtet børn og unges generelle trivsel og sundhed højere end selve smitteudviklingen og genåbner de indendørs træningsfaciliteter for den yngre gruppe.

Samme hensyn og prioritering burde man dog også have taget i forhold til de voksne og ældres sundhed og generelle trivsel. Men først tidligst den 6. maj 2021 kan de voksne over 18 år vende tilbage til deres vante træningsrammer i fitnesscentrene og det påvirker befolkningens fysisk og mentale trivsel meget negativ. brugerundersøgelse

Smitten sker privat – restriktionerne begrænsede smitten i fitnesscenteret

De seneste to større danske undersøgelser af smittespredningen slår fast, at smitten primært sker i familien eller blandt venner i fritiden. Det bekræftes også af de undersøgelser, der er gennemført i fitnessbranchen, hvor de tidligere restriktioner viste sig effektive til at forhindre smitteudbrud i fitnesscentrene. Samtidig svarer brugerne, at de i høj grad oplevede, at restriktionerne blev overholdt i fitnesscentrene, og ca. 80% svarer, at de følte sig trygge ved at træne i deres fitnesscenter under de gældende restriktioner i genåbningsperioden. Derfor kan kravet om et corona-pas virke som en unødig hæmsko for en genåbning af idrætssektoren, som også kan få utilsigtede konsekvenser for, hvorvidt danskerne vil vende tilbage i deres vante træningsrammer.

37% vil ikke træne i samme grad med et corona-pas

Fleksibilitet har afgørende betydning for fitnessbrugerne. Uanset hvordan man vender og drejer det, så vil et corona-pas begrænse den fleksibilitet og for mange betyde, at man derfor fravælger at træne, fordi det bliver for besværligt at komme i fitnesscenteret. Fitnessbranchen har allerede mistet ca. 20% af sine medlemmerne efter nedlukningerne, og den negative spiral er vi bekymrede for bliver forstærket med et corona-pas. Vi har spurgt ca. 20.000 af vores brugere, hvad sandsynligheden vil være for, at de vil træne igen, hvis der indføres krav om et corona-pas. Og her svarer 37%, at de kun i nogen gang eller slet ikke vil vende tilbage. Faktisk vil over 12% slet ikke træne i fitnesscenteret, hvis de først skal have et corona-pas.

Et corona-pas er derfor allerede af den grund ikke en holdbar løsning til en genåbning af fitnessbranchen. Intet fitnesscenter er i dag økonomisk stærkt nok til yderligere at kunne risikere at miste næsten 40 % af omsætningen.

Derudover er der en lang række ubekendte om praktikken i forhold tilcorona-pas i fitnessbranchen. Mange fitnesscentre – både privatejede og foreningsbaserede – er ubemandede helt eller delvist. Både manuelle og digitale løsninger vil derfor være forbundet med massive ekstra omkostninger, som ingen kan bære driftsmæssigt. Er der politisk vilje til at yde hjælpepakker til denne ekstra byrde? Næppe.

Anbefaling

Vi opfordrer derfor kraftigt til, at man grundigt genovervejer nødvendigheden af at indføre et krav om corona-pas til fitness og al anden indendørs idræt på et tidspunkt i maj, hvor man formentlig har tilbudt vacciner til næsten alle over 50 år.

Hvis det fastholdes, er den eneste farbare vej for et corona-pas i landets fitnesscentre og det meste af anden indendørs idræt, at ansvaret alene påhviler den enkelte idrætsudøver – ikke idrætsaktørerne. Derfor må politikerne på Christiansborg udvise tillid til borgerne. Samme tillid som man viser i forhold til de anbefalinger, man anvender på de områder i samfundet, hvor vi ved, at folk i al væsentlighed bliver smittet – i familien, på arbejdspladsen og blandt venner. Myndighedskontrol af borgerne kan ske ved stikprøver foretaget af politiet samtidig med den stikprøvekontrol, der allerede i dag foretages af, om idrætsaktørerne overholder alle øvrige restriktioner.